20 Temmuz 2017 Perşembe

Med ve Cezir

Med Cezir kelimeleri  Arapça kökenli kelimelerdir. Arapça'da Med "Yükselme, kabarma, uzama" gibi anlamlara gelirken Cezir ise "Alçalma" anlamına gelmektedir. Coğrafyada; Güneş veya Ay’ın yer çekimi etkisiyle okyanuslarda görülen suların alçalması ve yükselmesi olayına Med Cezir denilmektedir. Dilimizde karşılığı gayet basit bir anlatımla Gelgit olarak kaydedilmiştir.  

Bu nam-ı değer  Med Cezir, doğa olaylarının en haşmetlilerindendir. Görünmez güçlerin etliye sütlüye pek de karışmadan sessiz sedasız koca okyanusu dize getirmesi takdire şayandır.

Ay, güneş ve yer bir hizada oldukları zamana ise med cezirin  kavuşum anı denir. Tam bu anda, bir denk düşmeden beklenen sükunete tezat yaratacak şekilde büyük bir hareket tetiklenir. Müthiş bir romantizmle kumsalda kıvrık paçalarla dolaşan aşıkların altındaki sular çekilir, pek çok deniz mahlukatı aniden kendini karasal dünyanın keşmekeşiyle baş başa bulur, denize nazır evler artık manzaraya uzaktan bakan seyirciler haline geldiğinden ederinden ucuza gitmeye başlar falan... Demek ki her kavuşmanın sonucu ümit edildiği gibi efsunkar olmayabilmektedir.
  
Akıl, kalp ve ruhun aynı hizaya gelip kavuşması da böyle sanki... Hepsini aynı anda, bir tepsi içinde  sunabilirsin belki ama kendi aralarındaki çekişmeleri seni umduğun gibi sermest değil, bedbaht eder.


Yine de denemekten ne çıkar?